DSC 0029У прву припремну седмицу Великог поста у недељу 21. фебруара 2021. године, када на Светој Литургији читамо Јеванђелско зачало о Царинику и Фарисеју, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Цара Константина и Царице Јелене у Нишу.

На овом Светом сабрању Преосвећеном Владики саслуживали су протосинђел Нектарије Ђурић, протојереј Небојша Оровић, протојереј Предраг Радосављевић, протонамесник Мирослав Бошњак, јереј Драган Стефановић, јереј Бобан Димитријевић, јереј Бојан Крстић, јереј Стефан Цинцаревић, ђакон Ђорђе Филиповић, ђакон Димитрије Маринковић и ђакон Ранђел Стошић.

По благослову Његовог Преосвештенства након прочитаног Јеванђеља беседу је одржао јереј Бобан Димитријевић.

ЈЕРЕЈ БОБАН ДИМИТРИЈЕВИЋ



„Данас почиње Ускршњи пост; пост душе, пре него што уђемо у пост тела. Пост ускршњи значи: пост је сила која васкрсава душу из мртвих и тело из мртвих. Каква моћ, каква сила! Грех сатерује душу у смрт, а пост, та света еванђелска врлина га васкрсава из смрти. Постоји свегрех, постоји свеврлина: свегрех – то је гордост, свеврлина – то је пост.“ – из беседе Светог Јустина Ћелијског у недељу  Митара и Фарисеја

{oziogallery 2402}