DSC 0050svpetka

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Свете Петке у Нишу, у недељу 29. по Духовима, на дан када молитвено прослављамо Светог Пророка Софонија и Светог Јована Ћутљивог.

Епископа је пред почетак Свете Литургије дочекао многобројни верни народ, који је испунио Храм Свете Петке, а посебну радост донео је велики број младих и деце.

Преосвећеном владики саслуживали су старешина храма протојереј Иван Цветковић, протојереј Дејан Јовановић, протојереј Драгослав Лазић, протонамесник Зоран Станковић, војни свештеник јереј Иван Аврамовић, јерођакон Нектарије (Ђурић) и ђакон Ђорђе Филиповић.

Литургију је улепшало веома лепо одговарање певнице, које су једногласно подржавали и окупљени верници.

У току Свете архијерејске Литургије у чин протопрезвитера рукопроизведен је досадашњи протонамесник Зоран Станковић, парох четврти при Храму Свете Петке у Нишу.

Старешина храма Свете Петке протојереј Иван Цветковић одржао је надахнуту беседу у којој нас је подсетио колико је важно да заблагодаримо Господу на дару живота, али и људима који су нас родили, за оне смо ми родили, за добар комшилук и добре колеге. У својој беседи нас је подсетио и колико често све то заборављамо да чинимо.

Старешина храма је у своје и у име братства храма изразио радост због доласка Његовог Преосвештенства Владике нишког у овај храм и заблагодарио Епископу нишком што је досадашњег протонамесника Зорана Станковића рукопроизвео у чин протопрезвитера.

Како је крсна слава Епископа Арсенија Свети Николај Мириклијски Чудотворац, кога молитвено прослављамо у среду, 19. децембра, Владика је окупљеној дечици припремио дарове, које су у славу Владикиног породичног заштитника, а на радост окупљене деце, поделили пароси храма.

Након што су деца и верници припремљени постом и молитвом примили Свете Дарове, Епископ нишки Г.Г. Арсеније је у обраћању окупљенима позвао верни народ да истрају у Божићном посту, упркос искушењима које нам доносе дани пред крај једне, а почетак друге године и да у посту, са радошћу и миром дочекамо Рођење Христово - Божић.

У наставку текста можете преслушати и беседу Старешине храма Свете Петке протојереја Ивана Цветковића.

Протојереј Иван Цветковић


{oziogallery 1840}