DSC 00000000062

У четвртак, 20. октобра 2022. године, НЦПД "Бранко" обележила је велики јубилеј - 135 година постојања, одржавши величанствени концерт у Светосавском дому, у порти нишког Саборног храма Силаска Светога Духа на Апостоле.

Програм је отворен беседом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, након чега је уследило више музичких нумера духовног и народног карактера, а у сјајном извођењу дечијег хора "Бранко", који води диригент Јована Микић.

Изведбама дечијег хора следила је беседа академика Светислава Божића, који је нагласио значај дугог деловања ове певачке дружине у погледу националног и културног уздизања нашег народа.

Позорницу су потом преузели старији чланови НЦПД "Бранко", предвођени диригентом Саром Цинцаревић. Они су и овога пута показали велико умеће извођења музике из духовног и националног опуса, које се већ скоро век и по усавршава и унапређује, на част и понос Ниша и нишке Епархије.

Након завршетка музичког дела програма, уследила је додела захвалница и признања истакнутим појединцима, сарадницима и пријатељима, који су помогли расту и развоју ове Црквене певачке дружине. Диригент Сара Цинцаревић доделила је признања у име хора академику Светиславу Божићу, који је добио звање почасног члана, Вери Царини, хоровођи Панчевачког српског црквено певачког друштва, као и Горану Шепи, фронтмену нишког рок састава "Кербер". Такође, најављена је и званична обнова фонда "Роксанда", названог по мајци некадашњег Епископа нишког, Светог Доситеја Васића.

Овом приликом, Преосвећени Владика одликовао је госпођу Емилију Радмиловић из Ниша високим одликовањем Епархије нишке, орденом Светог Романа Ђуниског првог степена, за приказану љубав према Светој Мајци Цркви и тридесетдвогодишњи труд и залагање у сарадњи са НЦПД "Бранко".

По додели признања, певач Горан Шепа је, уз пратњу хориста, извео дирљиву песму "Запис". После окончања ове музичке изведбе, уследила је одјава водитеља и многољетије српском народу, у солистичком извођењу протојереја Владице Савића, након чега је програм завршен у порти Саборног храма уз свечани ватромет.

{oziogallery 2817}