20191013 122254 185 27 128 46 567

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, служиo је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу у недељу 13. октобра 2019. године, са молитвеним чином призива Светог Духа поводом почетка нове академске и школске 2019/2020. године.
Преосвећеном Владики је саслуживало братство Саборног храма, а у Евхаристијском сабрању учетвовао је велики број деце и младих у пратњи својих вероучитеља из нишких основних и средњих школа - гимназија "Светозар Марковић", ОШ "Учитељ Таса", ОШ "Ратко Вукићевић", ОШ "Доситеј Обрадовић", ОШ "Радоје Домановић", ОШ "Вук Караџић" и ОШ "Коле Рашић". Међу сабранима у молитви, који су испунили Саборни храм, били су и помоћница градоначелника Ниша г-ђа Марина Костић, командант Копнене војске Републике Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Школске управе у Нишу г-дин Драган Гејо, декани факултета нишког Универзитета, директори основних и средњих школа Нишавског округа, просветни саветници Школске управе Ниш, као и студенти.

По читању Јеванђеља, Преосвећени Владика одржао је надахнуту беседу осврнувши се на Јеванђељско зачало о вери жене Хананејке, подсетивши нас да би чврсту и непоколебиву веру какву је имала ова жена требало да имамо и ми данас, и да би истовремено требало да будемо истрајни у својој молитви.

„Икад Господ некада не одговара на нашу молитву, будимо истрајни, јер Господ искушава и нашу веру, наше трпљење и наше смирење.“

Како је даље рекао Преосвећени, када жена Хананејка каже: „Господе, па и пси једу мрвице испод стола свога господара“, она је Господу показала своју грешност и из своје недостојности молила Господа за опрост грехова и њених и своје кћери. У причи из Јеванђеља Господ је кроз разговор са женом Хананејком желео да опомене и своје ученике и изабрани народ израиљски, а ова прича и нас данас треба да опомене, јер, како је рекао Владика нишки „и данас, драга браћо и сестре, видимо и у Европи, али и у свету да се Хришћени удаљавају од свог Господа“, понашајући се налик изабраном народу који није препознао свог Господа.

Обративши се ђацима и студентима, њиховим вероучитељима, наставницима и професорима, директорима школа и деканима факултета у Нишу и нишкој Епархији, Владика им је пожелео успешан и благословен почетак школске и академске године, пожелевши „да Господ просветли њихов ум, да приме науку која им се предаје, али да најпре свој ум и своје срце припреме да у њега приме Господа нашег Исуса Христа и науку Јеванђељску, на којој је изграђена наша држава, наш народ и наша култура.“

„Свако одбацивање Христа, одбацивање Јеванђеља, одбацивање Његове Цркве значи и губљење нашега интегритета као Хришћанскога народа који живи на овим просторима и који је као Хришћански народ ступио на сцену овог света и историји Европе“ истакао је Владика нишки на крају своје беседе.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Након што је велики број верника, који се постом и молитвом припремио, приступио Светој Чаши и причестио се Телом и Крвљу Господњом, служен је молитвени чин призива Светог Духа за успешан почетак нове академске и школске 2019/2020. године, након кога се Владика још једном обратио ђацима, студентима и онима који их уче, благословивши још једном напоре које улажу и које ће улагати у стицању знања, а своју, али и на корист своје Цркве и државе.

Благољепију Свете службе допринело је појање Нишке црквене певачке дружине "Бранко".

За уважене званице уприличен је пријем у Светосавском дому, након кога је Епископ Арсеније гостима уручио пригодне поклоне.
{oziogallery 2056}