coverica

Саборни Храм у Нишу је у недељу, 27. маја обележио храмовну славу – Силазак Светог Духа на Апостоле. У навечерје празника претходног дана, у Саборном храму у Нишу велико бденије служио је Његово Преосвештенствo Eпископ белоградчишки и викарни епископ Митрополије софијске Г. Г. Поликарп, који је био у посети Епархији нишкој.

На сам дан празника Силаска Светог Духа на Апостоле, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније, служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Нишу, који уједно обележава и 140 година од освећења. Епископу Арсенију саслуживао је јеромонах Јефрем из манастира Светог Николаја Жичког код Плочника, али и многобројно свештенство Епархије нишке. У току Литургије, свештеници Борислав Стаменковић и Владица Савић, одликовани су чином протопрезвитера (протојереја).

Торжественој литургији присуствовали су и Председник Скупштине града Ниша мр Раде Рајковић, официри Копнене војске Србије на челу са Командатом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, председник Савета за културно стваралаштво Ниша г. Иван Хаџи Реди, председница Кола српских сестара гђа. Љиљана Стојановић, директор Спортског центра Чаир и председник Асоцијације Спортских Центара Србије др Драган Перић, као и многобројни верни народ који је испунио храм.
Одмах након Свете Литургије служено је Вечерње на Свету Педесетницу, служба са коленопреклоним молитвама, да би молитвено славље било заокружено свечаном литијом.
Читаву Свету архијерејску Литургију уживо је преносио Епархијски радио Глас, а верници су били у могућности да пренос прате и преко интернета.

Празнична литија је троструко опходила Саборни Храм, а затим прошла улицама Пријездином, Цара Душана и Милана Обреновића, да би се вратила до порте Храма. У дугој свечаној колони коју је предводио Владика нишки Г. Г. Арсеније, заједно са генерал пуковником Милосавом Симовићем, били су представници градских институција, културног и јавног живота града Ниша, као и ученици основних школа, чланови фолклорног ансамбла и хора ПЦД „Бранко“, оркестар Команде Копнене војске Србије, свештенство града Ниша и бројни верни народ. Улицама Ниша су одјекивале духовне песме хора „Бранко“ и корачнице војног оркестра, а народ је радосно поздрављао литију и прикључивао јој се.


У порти, испред Записа и иконе Пресвете Богородице је преломљен славски колач. Колачари су били господин Миодраг и госпођа Марина Станковић. Потом се Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније обратио присутнима честитајући велики празник, „догађај који значи конституцију Цркве, или како би други рекли рођендан Цркве“ и додао:
„Од онога момента од када је Дух Свети сишао на апостоле, дух Свети непрестано пребива у својој Цркви, све до оног момента, до другог доласка Христовог, када ћемо сви гледати Господа лицем к лицу. Дух Свети јесте онај који оприсутњује овде и сада Царство Божије на земљи.“

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније



Литије у Нишу су биле забрањене у време ропства под Отоманским царством, а након Другог Светског рата одржане су само две градске литије, једна за Врбицу 1945. године и једна 1989. године приликом обележавања 600 година од Косовске битке. Том приликом су у центру града дочекане мошти Светог цара Лазара и у литији коју је предводио тадашњи Епископ нишки Г.Г. Иринеј, данашњи Патријарх српски, пренете су у Саборну цркву на поклоњење грађана Ниша. Од 1998. године, по писању Бранислава Тикића у „Нишком веснику“ (2005.г.) у Нишу су обновљене литије за Духове, и од тада се редовно одржавају.

{oziogallery 1718}