belotince          „Наситиће се влагом дрвеће пољско, и Ливански кедри које си засадио“, писао је пророк и старозаветни цар Давид (Пс 103,16). Ове речи Светог Писма навирале су нам у сећање када смо уређивали храм Светог Романа и садили нове јелке и бориће у црквеном дворишту као својеврсну припрему за празник преноса моштију Светог Оца Николаја Мирликијског (22. маја), који се у Белотинцу празнује као литије.

        Док улажемо телесне напоре на садњи нових садница и сећамо се псалтирских речи о лепоти Божије творевине истовремено подсећамо и себе и парохијане да изграђујући цркву и црквено двориште треба да се изграђујемо и у духовном погледу, јер на то нас позива учење Светих Отаца. Свети Јован Златоусти каже да речи Псалама, наведене у горњем тексту, не говоре толико о „дрвећу, колико о укорењивању у вери“ јер човек треба да се насити „Богопознања кроз поучавање у закону“ (Псалми Давидови по тумачењу Светих Отаца, Светигора, стр. 384). Позивали смо и позивамо верне људе на учешће у литијама у Белотинцу, на дан ”летњег” Св. Николе, јер литије јесу прилика за наше укорењивање у вери и закону кроз Литургију, проповед, читање литијских молитава... А за тако велики догађај и укорењивање у вери ми се припремамо и уређивањем дворишта храма Светог Романа. Ове године, посебно место у тим активностима заузело је сађење нових јелки и борића дуж ограде црквеног дворишта са унутрашње стране - око 20 нових садница. Те саднице обезбеђене су старањем и трудом господина Саше Петковића, радника Основне школе „Вук Караџић“ у Белотинцу и члана црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Белотинац. Користимо ову прилику да му се најусрдније захвалимо – њему и свима онима који су му помогли у прибављању садница јелки и борића.

           Сваки детаљ и свака активност којим се улепша црква и црквено двориште представља наш скромни покушај да се белотиначкој цркви пружи што лепши изглед – онакав какав и приличи Светом месту. Благодарни смо за надахнуће у раду и за духовно укрепљење у активностима нашем Светитељу и Чудотворцу Роману Ђунишкоме, Мајци Божијој и Светој Тројици - Богу Вишњему коме нека је свака слава, част и поклоњење у векове векова. Амин.