DSC 0038

„Не може више сила смрти држати људе, јер Христос сиђе да уништи и поруши силу њену. И ад тада беше свезан, а пророци сложно, радујући се, говораху: Дође Спаситељ верујућима. Изиђите, верни на Васкрсење!“ (кондак)

У недељу Крстопоклону 4. априла 2021. године, када Црква Божија молитвено прославља Светог свештеномученика Василија Анкирског, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније служио је Свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Пироту.

На овом Евхаристијском сабрању Преосвећеном Владики саслуживали су архимандрит Рафаило Голушин, настојатељ манастира у Височкој Ржани, протојереј Драгољуб Ивановић, парох изворски, јереј Душко Видачић, архијерејски намесник пиротски, јереј Живко Миловић, парох трећи пиротски, јереј Миљан Панић, парох пети пиротски, јеромонах Пајсије Бранковић, сабрат манастира Светог Јована Крститеља у Петрлашу, јереј Ђорђе Стевановић, парох крупачки, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Немања Шево.

По прочитаном Јеванђелском зачалу, Његово Преосвештенство епископ нишки Г. Арсеније беседом је поучио присутни народ.

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ Г. АРСЕНИЈЕ




У току Свете Литругија после великог входа Преосвећени Владика је положио своје руке на главу јерођакона Спиридона, настојатеља Петрлашке обитељи и произвео га у свештени презвитерски чин.

Након одслужене Свете Литургије у Пироту Преосвећени Владика обишао је изворску и крупачку парохију архијерејског намесништва пиротског.

Његово Преосвештенство обишао је храм Свете Петке, а потом и храм Светог Власија у селу Градашница које се налази у изворској парохији. Протојереј Драгољуб Ивановић упознао jе Преосвећеног Владику са стањем у коме се налазе храмови, као и са Духовним животом саме парохије.

После посете изворској парохији, Његово Преосвештенство посетио је крупачку парохију. Преосвећеног Владику је у храму Преноса моштију Светог Николе у Крупцу дочекао јереј Ђорђе Стевановић заједно са члановима црквеног одбора. Преосвећени Владика је у овој парохији посетио и храм посвећен Светоме Сави који се налази у Крупцу.

{oziogallery 2434}