Дана 02. марта 2013. одржана је прва седница новоименованог Епархијског савета Православне Епархије нишке. На седници су разматране све активности Епархијског Управног одбора Православне Епархије нишке у 2012. години, са посебним освртом на материјално пословање, одржавање и изградњу црквених објеката, мисионарске пројекте и подухвате у поводу прославе 1700. годишњице Миланског едикта.

05.03.2012Епархијски савет је усвојио извештај ЕУО-ра о раду у 2012. години, прихватио и одобрио завршни рачун ЕУО за 2012, као и предлог буџета за 2013. годину. Разматрани су сви проблеми и тешкоће са којима се среће верни народ Епархије нишке, и усвојени планови за активности у наредној години. Поред планова за унапређење активности ЕУО, посебна пажња посвећена је плановима за оснивање хуманитарне делатности Епархије, којом би Епархија дала свој допринос помоћи најугроженијима.
Констатовано је да се претходна година може сматрати успешном, будући да је обновљено више храмова и црквених домова, остварен велики број пројеката на пољу унутарње и спољашње мисије Цркве, како у оквиру издаваштва, електронских и других медија, тако и у погледу организације различитих културних манифестација. Особито је похваљен труд најзаслужнијих трудбеника, који су током претходне године за свој рад и залагање одликовани руком Њ. Преосвештенства Епископа нишког Г. Јована.
Уз захвалност Господу за постигнуте резултате у претходној години, чланови Савета изразили су своју забринутост због недовољног присуства Цркве и православне духовности у јавном животу и медијима. У години Миланског едикта забрињава још увек непотпуно решено питање повраћаја црквене имовине. Питање извођења верске наставе и положаја вероучитеља још увек није на адекватан начин решено, а одржавање и обнова црквених објеката у условима актуелне економске кризе представља велики изазов.
Епархијски савет изражава своју веру у Божју подршку у наредном периоду, са надом да ће се на простору наше Епархије, где више од 90% становника исповеда Православну хришћанску веру, пронаћи заједнички језик и спремност за сарадњу са представницима републичке и локалне власти, Завода за заштиту споменика културе и свим другим јавним институцијама, истакнутим удружењима и појединцима, како би садашњи проблеми били решени на добробит верног народа Епархије нишке.