ikona
     Пресвета Богородица Казањска једна је од најславнијих и најзнаменитијих чудотворних икона у историји хришћанства. Још један од преписа ове иконе сачињен је недавно у Русији, по благослову игумана Методија и Свето-Васкресењског манастира у граду Самари, као дар и благослов за Рашко-призренску епархију. На свом благословеном путу кроз Србију пресвети лик Богородице био је изложен на поклоњење верном народу садашње и некадашње престонице, Београда и Крушевца, а с благословом Епископа рашко-призренског г. Теодосија у недељу, 6. новембра, Казањско-призренска икона Пресвете Богородице походиће град Ниш, где ће у Саборном храму Свете Тројице у наредна три дана благосиљати душе верних.
     Ово је други пут у историји да Србија дочекује овај знаменити Богородичин лик. Казањска Богородица дошла је да штити Србију првих дана бомбардовања од стране Нато земаља 1999. године, када су је донели руски монаси у знак љубави и састрадања овог нама братског народа. Неколико хиљада верника Београда тада је целивало светињу, која је била изложена у Цркви Ружици и на платоу испред Храма светог Саве, а литија са њом ишла је преко Панчевачког моста и на врх Београђанке, одакле је благосиљала град. Ова прва Казањско-српска икона Богородице чува се у Цркви светог Саве на Врачару, где јој се православни верници до данас непрестано моле. Друго похођење Казањске Богородице догађа се у знак бриге и подршке Руса за српски народ на Косову и Метохији. По свом одласку из Ниша чудотворна икона биће постављена у Саборни храм светог Ђорђа у Призрену, као нови извор утехе, подршке и охрабрења страдалницима ових крајева.
     Икона Казањске Богородице једна је од многих чудотворних икона, која је, слично Тихвинској, Иверској, Почајевској, Владимирској или Смољенској Богородици, руководила православни руски народ кроз његову страдалну историју, у борби против земаљских и духовних непријатеља. Ова икона пронађена је након чудесног јављања у граду Казању 1579. године, после страшног пожара који га је задесио. По наређењу руског цара Ивана Грозног у Казању је сазидан храм и основан манастир у којем ће се она настанити. Јављање Богородице у Казању било је благослов и знамење првом руском цару за отварање нових простора ка Азији, за просветљење истинитом вером читавог Сибира и наступање православне државе и цркве све до обала Тихог Океана. Само неколико деценија касније, Казањска Богородица чудесно је избавила престони град Москву од окупације Литванаца и Пољака католичке вере. Један век касније, Казањска Богородица предсказала је цару Петру Великом победу над Швеђанима и поручила да ће новоподигнута престоница бити сигурна од непријатеља све док њен лик буде постојао у граду и док се пред њим буду молили православни хришћани. Велики поклоник Казањској Богородици био је и славни генерал Кутузов, који је њеном помоћу одбранио Русију од Наполеона, а касније, по својој жељи, био сахрањен у Казањском саборном храму.
     Русија је свој први пораз у рату доживела против Јапана почетком двадесетог века, свега неколико месеци након што је из Санкт Петербурга украдена икона Казањске Богородице. Био је то први од удара који су у наредним годинама срушили велико руско царство. Пресвета Богородица ни тада није напустила свој верни народ. Када су совјетске власти на челу са Стаљином, у безнађу током немачке инвазије, прихватиле савет једног православног духовника из Сирије и отвориле двадесет хиљада православних храмова, обраћајући се за помоћ чудотворним иконама, Казањска Богородица је чудесно спасила Лењинград, док је Тихвинска икона Пресвете Богородице, обношена авионом око града, спречила нацисте да освоје Москву. Непрекидни молебни и панихиде пред Казањском иконом вршени су и током опсаде Стаљинграда, када су Руси још једном,на иначе необјашњив начин, сузбили непријатеља. Поновно чудесно јављање Казањске Богодорице у овом рату забележено је током одсудне борбе за освајање Кенигзберга. Поред првојављеног казањског лика, његовог московског и петроградског преписа, данас многи руски градови и насеља имају своје копије ове чудотворне иконе.
     Поклоњење Казањској Богородици и другим њеним знаменитим ликовима знак је велике љубави православних народа према Пресветој Мајци Божјој и несумњивог духовног значаја који молитва пред њеним иконама има не само у историји народа, већ и у свакодневном духовном одолевању људи властитим гресима и искушењима. Заступништво Пресвете Богородице писало је другу, скривену историју православног света, у којем је оно имало више заслуга за спас народа од било којих људских замисли и постигнућа. На исти начин, поклоњење пред њеном иконом свакој души може помоћи да изађе као победница над својим слабостима, манама, негативностима, похлепом, пожудом, гневом, празнином, надменошћу, сујетом и другим страстима, много пре него ако би се неко у тој борби уздао у себе.