Следујући древној традицији Православне Епархије нишке, у свему утврђене у духовним указима Свете Православне Цркве, свештенство Архијерејских намесништава нишког и сврљишког Православне Епархије нишке окупило се и ове године у среду друге седмице Великог поста, ради приступања Светој Тајни Исповести и духовног саветовања.

bratskisastanakДуховним укрепљењем пастира наше Епархије руководио је Преосвећени Епископ нишки Г. Јован, који је присутним свештеницима након Свете Литургије Пређеосвећених Дарова упутио благородне духовне поуке, које се тичу пастирског служења и духовног живота оних који на себи носе терет службе речи.
Посебна пажња посвећена је актуелном проблему посветовњачења, који као производ западњачког потрошачког менталитета све више узима маха и у нашој средини. Наглашена је потреба опстајања православног свештенства и народа у духу Светог Предања, које поставља опит Царства Небеског доживљеног у Светој Литургији насупрот идеји земаљског благостања које данас постаје идеал. О сведочењу Цркве у овом смислу говорио је парох белотиначки, пречасни јереј Александар Стаменковић, који је прочитао свој реферат под насловом „Процес секуларизације и његов утицај на пастирски рад свештеника у парохији“.
Констатовано је да проблем посветовњачења има нарочиту тежину у овој 2013. години, када славимо 1700. годишњицу доношења Миланског едикта, и када се поново поставља питање присуства Цркве у јавном животу и медијима, њеном месту у држави и друштву. У том смислу је посебна пажња посвећења разматрању контекста у коме се актуелни јавни медији интересују за Цркву и њен унутарњи живот, као и питању контекста у који Цркву у јавном животу поставља држава. Констатована је потреба активног присуства и сведочења свештенства и верног народа у јавном животу, нарочито у активностима и пројектима који се тичу културе, образовања, и сваке врсте духовне надградње. Наглашена је потреба раздвајања истинског сведочења православног духовног живота од посветовњачености свештеничке службе.
Сабрање је окончано у духу братске љубави и са уверењем да ће Господ укрепити своје посленике и водити их путевима служења на добро народа Божјег.