царичинЦаричин град (Justiniana Prima), археолошки локалитет на подручју Архијерејског намесништва јабланичког, ових дана ће бити место окупљања многих. Како је локалитет препознат као културно историјски споменик од изузетног значаја са жељом да се уврсти на прелиминарну листу светске културне и природне баштине - Unesco, Министарство културе Републике Србије определило је средства за извођење радова на рестаурацији и конзервацији камена и мозаика у крстионици. Радове изводи Републички завод за заштиту споменика културе.

Поводом нових открића Друштво конзерватора Србије организује радионицу и симпосион од 28. августа до 2. септембра ове године, на коме ће бити више значајних личности на пољу истраживања Царичиног града. Учесници ће бити еминентне личности из Завода, Музеја, као и они који се самостално баве непокретним културним наслеђем. За излагаче предвиђене су такође њихове колеге из ових и других институција, као и са Рударско-геолошког, Биолошког факултета и Факултета примењених уметности. Овом приликом ће у крстионици бити изложени један капител, један стуб – база стуба и четири стопе.

''Архитекте такође раде на пројекту настрешнице која ће бити од лаких материјала и постављена над крстионицом'', рекао је за намесништво г. Десимир Тановић, рестауратор и конзерватор, виши стручни сарадник Завода. ''Црква је и раније узимала учешћа у оваквим активностима у којима је, најпре као носилац духовног наслеђа, потврдила своје место у управљачким структурама активности на локалитету.'' Дивно је ових дана видети ранохришћанску крстионицу у виду крста са степеништем које се са свих страна у круг спушта до њеног дна, велике и очуване мозаике из тог периода, какви се, верујемо, ретко где могу срести, као и опеку на којој се виде знакови извођача њене израде, из оног времена.
{oziogallery 1501}