IMG 0777

У четвртак, 4. априла, у сали алексиначког Дома Омладине, одржано је предавање на тему ''Духовно трагање - сурогати вере''. Ово је прво од три предавања у наредним недељама Великог Поста, на којима је модератор презвитер Александар Срнић. После његових уводних речи, на ову тему говорили су доктор Милош Крстић и презвитер Југослав Ћурчић.

Доктор Милош Крстић говорио је о личним искуствима у лечењу пацијената оболелим од рака, и о значају хришћанских принципа (љубави, вере и наде) у том процесу. Напоменуо колико је важно да се оболелом дозволи контакт са духовником, као и да му се, каква год да је ситуација, пружа нада у излечење. Овакво лечење, по речима стручњака, може довести до изненађујуће позитивних резултата.

Презвитер Југослав говорио је о духовној потреби и жељи за смислом, и начинима које нам овај свет нуди да се та потреба оствари. Кренувши од појма нихилизма и плодова ове филозофије, објаснио је којим све стрампутицама човек може да крене на путу ка спознаји Истине. Наведени су бројни уметници који су своје животе подредили овим циљевима, али су њихову личност прогутали пороци, најчешће алкохол и наркотици. Такође, наведени су и примери оних уметника који су победили алкохолизам и наркоманију управо пришавши Цркви. Овде је подвучен значај Литургије као кључне за однос човека са Богом и повратак на пут ка Истини, Предавање је поткрешљено и цитатима из Св. Писма , личним искуством на пољу мисионарског делаља, цитатима оца Серафима Роуза, као и причом о његовом животном путу и спознаји Православља.

По завршетку предавања постављана су питања, која нису нужно била везана за тему предавања. Тако се у неколико наврата развио занимљив дијалог публике са предавачима.
О успешности предавања и потреби да се са оваквом праксом настави сведочи управо његово трајање и активност публике, као и изненађујуће велика посета.
{oziogallery 1904}