DSCN0065 resizeДана 26. 02. 2017. на дан поклада и преподобног оца нашег Симеона Мироточивог у Цркви Свете Петке у Бошњацу одржан је мали Сабор верних.
Тема Сабора је била „Како организовано помоћи свом народу“. Одабран је баш овај дан зато што је старешина храма, архијерејски намесник јаабланички Далибор Стефановић, некада био старешина Православног Богомољачког Духовног центра „Свети Симеон Мироточиви“ у Лесковцу који је веома успешно радио на обнови духовног живота организовањем предавања, трибина, концерата, разних радионица, радних и хуманитарних акција, поклоничких путовања и осталог. Јавила се потреба да и на овим просторима постоји такво удружење, боље рећи оваква организована делатност саме Цркве будући да је у њеној бити и природи да се тиме и бави, а посебно како је све више осиромашених људи којима треба материјална, здравствена и свака друга врста помоћи, не ретко потпуно издржавање. Гост сабрања је била госпођа мр Биљана Спасић демограф из Крагујевца која је пренела своја искуства кроз бављење сродним активностима. Основани су ресори за: милосрдни рад који ће се бавити сакупљањем новца, хране, гардеробе, информативни за обавештавање и прикупљање донација, ресор за здравство у коме ће бити лекари различитих струка за пружање бесплатне здравствене помоћи, правни – који ће давати бесплатне правне савете итд.
Ово је почетак, а потврда искрене жеље верних за помоћи свом народу била је гомила добровољног прилога који је сакупљен и делом истог дана усмерен потребaма угрожеих. Такође је сва преостала храна припремљена за послужење сабрања, исте вечери подељена сиромашним породицама.
View post on imgur.com