20191118 100409 185 27 128 46 753




Уочи празника Ђурђиц у храму Светог Прокопија у Прокупљу служеноп је празнично бденије и као и сваке године том приликом је отворен кивот са деловима моштију Светог Великомученика и Победоносца. Бденије је служило братство храма Сетог Прокопија док је Величаније Светитељу појао протојереј Никола Илић, старешина старешина цркве Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу.
Верни народ је целивао Свето Јеванђеље и Свете мошти, а сви присутни верници су миросани.

Црква Светог Великомученика Прокопија у Прокупљу у туторском одељењу (на северу) чува мошти Светог Ђорђа, а у јужном делу храма је гробница у којој су похрањене мошти Светог Прокопија.

Наиме, делови моштију Светог Георгија, ратног заштитника Немањића, који је – као и Свети Прокопије – био римски војник под царем Диоклецијаном, од 284. до 305. године, превалили су дуг пут до Прокупља из Старог Раса, из задужбине Немањића, Ђурђевих Ступова.

Манастир Ђурђеви Ступови су Турци уништили 1689. године, а мошти су пренешене у цркву Светог Георгија у селу Лопиже, код Сјенице – којa је такође срушенa од стране Турака – и веровало се да су реликвије Светог Ђорђа уништене, све до 1880. године.

Те године (1880) је у прокупачку цркву дошао Миле Пешић, родом из Сјенице и донео ковчежић обложен пурпурним брокатом, богато извезен концем и у њему: кошчице шаке Светог Ђорђа воштане боје и део коже главе са плавим увојцима.

Јавност није знала за ову општехришћанску светињу а ни дотадашња црквена управа, све до 1929. године, када је приликом појединих мањих оправки у цркви нађен у скривници, и напред наведени ковчежић са моштима Светог Ђорђа.

Аутентичност моштију Светог Ђорђа потврдио је др Радослав Грујић, професор Универзитета у Скопљу. Ову причу је лично посведочио и Миле Пешић, који се населио у селу Претрешња код Блаца.

Те 1929. године он је пред смрти још једном зажелео да види светињу, која је неколико векова брижљиво чувана у његовој породици, а сам Миле је – до тог момента, преко пола века чувао ову тајну.

Са благословом блаженопочившег Епископа нишког др Јована Илића од 20. августа 1934. године црквена општина основала је фонд за подизање цркве посвећене Светом Георгију.

Двадесет дана иза оснивања поменутог фонда уследила је историјска посета Прокупљу краља Александра I и Патријарха Варнаве и да се није збио несрећан сплет околности и Други светски рат – Прокупље би сигурно имало и цркву Светог Ђорђа.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније осветио је у Прокупљу, 6. маја 2018. године, у Недељу Самарјанке и на празник Ђурђевдан, темеље будућег храма који ће бити посвећен Светом Великомученику и Победоносцу Георгију.

Изградња нове цркве која ће бити посвећена Светом Ђорђу и где ће, Боже дај, бити похрањени делови његових светих моштију је току и у фази је зидања.

Уколико сте у могућности на ЛИНКУ можете погледати како да помогнете изградњу храма Светог Георгија.

На извештају, фотографији и видеу благодаримо братству храма Светог Прокопија у Прокупљу

Извор: Радио Глас