DSCF8323Празник великог чудотворца острошког светог Василија, прослављен је у граду Нишу, пре свега светом Службом у свим Црквама, а свешаност је настављена у поподневним часовима литијом кроз насеље Дуваниште, које светог Василија слави као свог заштитника, иако на овој територији још увек не постоји храм, народ се са великом благодарношћу сећа чудеса светог Василија кога називају и нишким чудотворцем. За време посете (не)милосрдног анђела Србији 1999. насеље Дуваниште засуто је 12. маја касетним бомбама, бомбе су бацане на игралишта, школе, улице, паркове, али закриљени омофором светог Василија Острошког, ни један житељ овог страдалног краја није смртно страдао.

Благодарне нишлије на овај дан литијом подсећају, на велику милост Божију пројављену чудотворним заступништвом светог Оца нашег Василија чудотворца.
Овогодишње сабрање оставило је најачи печат на све присутне, иако се већ тринаест година уназад очекује да град Ниш издвоји једну локацију у овом насељу за храм посвећен светом Василију, ове године смо добили чврсто обећање и пред Богом и угодником Његовим светим Василијем, а и пред народним сабрањем да ће градска управа Ниша све учинити да се Богу свевишњем у славу, а светом Василију у част што пре изгради велелепни храм.

Славски колач пререзан је у просторијама месне канцеларије Градске Општине Медијана, где су се народу обратили прво пастирском беседом високопречасни протојереј-ставрофор отац Радован Петровић, а затим и председник општине Медијана Г-дин Драгослав Ћирковић.

Молебан је после крсног входа служен у парку насеља Дуваниште, где је беседом на лик светитеља подсетио високопречасни протојереј-ставрофор отац Милутин Тимотијевић ректор призренске Богословије у Нишу. У истом парку приређен је културно-уметнички програм .