DSC 2419aa

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија, НЦПД Бранко је у оквиру посете Пољској православној цркви и Музичком универзитету Фредерика Шопена у Варшави боравила у тродневној посети Пољској и њеном главном граду - Варшави.

Благословом надлежног Архијереја, Његовог Блаженства Митрополита Варшавског и целе Пољске Господина Саве, хор Бранко је заједно са катедралним хором храма Свете Марије Магдалене из Варшаве у истоименом саборном храму Варшавске Митрополије и Пољске православне цркве у Варшави, у недељу 13. маја текуће године, узео учешће на светој архијерејској литургији којом је началствовало лично, Његово Блаженство Митрополит пољски Сава, иначе некадашњи студент Богословског факултета у Београду. Након свете Архијерејске литургије и заједничког фотографисања испред катедралног храма, заједничко дружење настављено је трпезом љубави коју је у Православном културном центру Светих Ћирила и Методија у Варшави, приредило Његово блаженство за све госте из Србије. Овом приликом размењени су пригодни поклони између хора Бранко и Његовог блаженства Митрополита Пољског Саве.

Истога дана 13.маја у вечерњим часовима приређен је велики концерт у пуној Концертној сали Музичког универзитета Фредерика Шопена (UNIWERSYTET MUZYCZNY FRYDERYKA SHOPINA) у Варшави под насловом Српска хорска музика, у извођењу хора Бранко и пољских хорова - Вокалног ансамбла Музика церков.пл и Вокалног ансамбла Хорске диригентуре Музичког универзитета Фредерик Шопен, под руковођењем двоје диригената, искусне Саре Цинцаревић и младог и амбициозног, од те вечери и дипломираног диригента српског порекла, Милоша Богића. Концерт је организован од стране Музичког универзитета Фредерика Шопена и од стране напред поменитих пољских хорова, а под патронатом Православног културног центра Светих Ћирила и Методија и Амбасаде Републике Србије у Пољској.
На програму сва три хора су била дела српских духовних и световних аутора (Стевана Стојановића Мокрањца, Владимира Милосављевића, А.Гребесникова, Драгане Величковић и Андреја Цинцаревића), чија извођења је публика пажљиво одслушала и веома топло примила захваливши се громогласним и дуготрајним аплаузом након сваке, од укупно девет успешно изведених композиција. Соло деонице врло упечатљиво извели су Маријана Радосављевић (сопран), Даница Гостовић Ћирић (алт), Андреј Цинцаревић (баритон), Лазар Лазаревић (баритон) и свештеник Владица Савић (тенор) испред хора Бранко као и Лукас Хајдучениа (баритон) испред хора Хорске диригентуре Музичког универзитета.
Тродневни боравак у Варшави употпуњен је срдачним и топлим пријемом и организацијом доручка за цео ансамбл хора "Бранко", у јединственом Српском клубу при Амбасади Републике Србије у Варшави од стране његове екселенције српског амбасадора господина Николе Зуровца и конзула госпође Оливере Добричанин, који су такође са дипломатским службеницима амбасаде присуствовали концерту. Током боравка у Варшави, чланови хора "Бранко" посетили су и Музеј Фредерика Шопена, католичку катедралу у којој је похрањено срце овог чувеног композитора и пијанисте, старо градско језгро као и друге знаменитости главног града Пољске кроз више панорамских вожњи.
У повратку хор је посетио велико нацистичко стратиште из Другог светског рата Музеј злогласног Концентрационог логора Аушвиц у Освјенћиму.

{oziogallery 1710}