DSC 0152

У четвртак 4. јула 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, настављајући раније започету харитатитивну делатност у сиромашнијим и географски удаљенијим местима Епархије нишке, која је до сада посебно била присутна у општини Медвеђа, овом приликом обишао је парохијане, села и храмове Куршумлијског краја, који су настањени уз саму административну линију са Косовом и Метохијом.

У овом племенитом подухвату хришћанске љубави, током данашње акције, Епископа су пратили: протојереј Братислав Вукићевић, архијерејски намесник алексиначки и парох великошиљеговачки, протојереј Душко Капларевић, архијерејски намесник косанички, јереј Братислав Пешић, парох рачански, протонамесник Александар Кузмановић, парох каонички, јереј Александар Ђорђевић, парох ђунишки, јереј Слободан Илић, парох Први куршумлијски, господа Миливоје Илић и Славиша Богдановић из Великог Шиљеговца и господин Драган Николић из Каоника.

Тим поводом, за вишедетне породице са скромним примањима и у оскуднијим материјалним околностима и животним условима, Црквене Општине: Велики Шиљеговац, Каоник и Ђунис прикупиле су помоћ, која се састоји од основних намирница, кућне хемије, гардеробе и играчака за децу.

Полазећи из храма Свете Тројице у Куршумлији у преподневним часовима кренуло се пут села Рача. Ту је посећен храм Светог Илије, где је Епископа и свештенство дочекао председник Црквене Општине Рача г. Драган Рајковић. У том месту помоћ је уручена породици Маљевић, која има троје деце, а потом породици Ђурић у селу Мала Косаница.

По одласку из Мале Косанице, Преосвећени Владика је посетио храм Светог Николе у Мердару, где га је дочекао велики број верника. Изнад Мердара налази се село Матарова, где на самој административној линији обитава предивна породица Вујовић, која има четворо деце. Преко њихове ограде пружа се невероватан поглед према Подујеву.

Напослетку помоћ је уручена породици Зувић, која има шесторо деце, петочланој породици Рашковић из Свињишта и двема породицама Стевановић из Зебнице, који имају седморо деце.

Истичући узвишени смисао човекољубља и хришћанског братољубља Епископ нишки Г. Арсеније срдачно се захвалио свима који су учествовали у овој акцији, и истом приликом позвао све људе добре воље да сведочећи своју веру својом љубављу и добротом према потребитима и онима у оскудици, да и даље помажемо свој народ који, као што можемо видети, и у овим крајевима живи у тешким животним условима.
{oziogallery 1993}