20180808 103346
У селу Доњем Матејевцу надомак Ниша, а подно чувеног споменика на Чегру, налази се античка црква из 4. века посвећена Светој преподобномученици Параскеви.

Црква је у потпуности обновљена 2012. године, а у среду 08. августа обележена је храмовна слава.

Свету Литургију, која је почела у 9 часова, служио је протојереј ставрофор Миодраг Симић, свештеник у пензији, уз саслуживање јереја Ивана Симића, пароха горњоматејевачког и јереја Жељка Живковића, пароха доњоматејевачког. У наставку Свете Литургије уследио је троструки литијски опход око храма, након чега је преломљен славски колач.

Уз многобројни верни народ, који ова светиња редовно сабира не само из овог краја, већ и Ниша и околине, Светој Литургији је присуствовало и руководство Градске општине Пантелеј – председник општине г. Братимир Васиљевић, председник скупштине ГО Пантелеј г. Срђан Нешић, представници Електродистрибуције Ниш, г. Драган Ђорић и ЕД пословна јединица Доњи Матејевац г. Миодраг Томић. Свима њима, али и другима који су помогли обнову ове велике светиње додељене су захвалнице. Сви присутни су на крају позвани на трпезу љубави. 

Аутор: јереј Жељко Живковић

{oziogallery 1768}