Великошиљеговачка парохија. Храмови у парохији

velikiSiljegovacХрам Светог архангела Гаврила у Великом Шиљеговцу

Црква светог Архангела Гаврила подигнута је 1884. године, у време београдског митрополита Петра Јовановића. Освећена је 25. марта 1846. године од стране архијерејског намесника Јосифа Поповића. Антимис је освтио епископа жичког Василије. Поред Цркве подигнута је звонара 1975. године. Црквена сала подигнута је 1980. године, саграђена због потреба верног народа, а на месту старе парохијске куће подигнута нова, која је завршена 2014 године.


Siljegovac PokrovХрам Покрова Пресвете Богородице у Великом Шиљеговцу

Црква Покрова Пресвете Богородице подигнута је 1934. године. Освећена је 1980. године од стране епископа нишког Иринеја, када је у потпуности реновирана. Тренутно у фази фрескописања. Поред храма се налази парохијска сала подигнута 1975. године и звонара која је подигнута исте године.


Sveta Petka SiljegovacХрам Свете Петке у Великом Шиљеговцу

Црква је саграђена 2010. године, када је и освећена од стране архијерејског намесника ћићевачког, протојереја- ставрофора Слободана Крстића. Антимис је освећен 2010. године од стране епископа нишког Иринеја. Поред Храма налази се парохијска сала грађена у периоду од 2000. до 2010. године. Освећена је од стране архијерејског намесника ћићевачког протојереја- ставрофора Слободана Крстића.Звоник је подигнут 2008. године.


Petar i Pavle SiljegovacХрам Светих апостола Петра и Павла у Великом Шиљеговцу

Првобитна Црква подигнута је 1946. године. На тим темељима 1985. године подинута нова Црква. Црква није освећена. Поред Цркве се налази парохијска сала која је из 2004. године и звонара подигнута 2011. године.


Mala rekaПараклис Светих апостола Петра и Павла у Малој Реци, у изградњи

Параклис светих Апостола Петра и Павла подигнут је 1990. године, на месту старије. Није освећена. Поред параклиса подигнут је звоник 2013. године.


ZebivaКапела Светог Николаја у Зебици, у изградњи

Црква светог Николе подигнута је 1984. године. Храм је подигнут тудом тадашњег свештеника Радојка Пантелића. Црква је подигнута на темељима старе Цркве о којој нема података. Црква није освећена. Поред Цркве подигнута је парохијска сала 1986. године и звоник 2004. године.

Епархија нишка