У петак, 2. децембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки и војни г. Арсеније присуствовао је свечаној академији у Дому Гарде на Топчидеру, одржаној поводом Дана војних ветерана.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, саветник председника Републике Милорад Вељовић и државни секретар Министарства одбране Миле Јелић.

Поводом Дана војних ветерана државни секретар Јелић уручио је признања за успешну сарадњу и допринос у раду и реализацији активности Министарства одбране и Војске Србије.

Плакета Министарства одбране уручена је Мирославу Антовићу, председнику Организационог одбора за обележавање 110. годишњице 2. пешадијског пука Књаз Михаило - Гвозденог пука у Прокупљу. Захвалница за учешће у реализацији културно-уметничког програма поводом Дана војних ветерана, израдом литерарног састава на тему “Наши хероји чувари плавог неба” додељена је Урошу Лекићу, ученику 8. разреда ОШ “Кнез Лазар” из Крушевца.

Обраћајући се присутнима начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране пуковник Драган Милковић подсетио је на прекретницу у историји наше земље коју су пре 110 година исписали хероји и победници.

- Становништво читаве Србије у балканским ратовима добровољно је ступило у борбене редове, како би заштитило своју земљу и по цену живота одбранило њену част и слободу. Тај борбени дух наставио је да живи и у данашњим поколењима. Дух немерљивог херојства, борбености и пожртвованости, главних одлика храбрих бораца који су несебично јуришали у сусрет непријатељу спремни да дају живот за слободу своје отаџбине и након више од једног века снажно се осећа - рекао је пуковник Милковић.

Он је истакао да је важно да Србија негује богату традицију очувањем успомене на све знане и незнане јунаке који су својим делима извојевали слободу.

- Оваквим и сличним манифестацијама ми показујемо да их не препуштамо забораву, већ поштујемо вреднујући људе, припаднике нашег витешког народа који је током векова у борби за идеале заслужио поштовање читавог света. Уверен сам, да ћемо као што смо то увек чинили, поучени прошлошћу бити јединствени у намери да градимо стабилну будућност- рекао је пуковник Милковић.

На свечаности премијерно је приказан музички спот “Вила са Кошара” који је посвећен херојима са Кошара и свим борцима који су храбро бранили отаџбину 1999. године. Спот је урадила Управа за односе са јавношћу са својим установама Војнофилмским центром “Застава филм” и Уметничким ансамблом Министарства одбране “Станислав Бинички” у сарадњи са  Генералштабом Војске Србије и Управом за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране. У снимању споту, који је режирао проф. Данило Пашкван,  учествовали су борци са Кошара и породице погинулих бораца.

На свечаној академији поводом Дана војних ветерана, у оквиру културно-уметничког програма, кроз сценске приказе и вокалне наступе, гости су имали прилику да виде и чују омаж херојима српске историје уз присећање на оне који су животом платили слободу нашег народа.

 

Извор: Званични сајт Министарства одбране