jov 5549 1602495589

У понедељак 12. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство епископ нишки и војни Г. Арсеније служио је Свету Литургију у параклису Светог великомученика Георгија у Београду.

Његовом Преосвештенству саслуживао је Његово Преосвештенство епископ ремезијански Г. Стефан, викарни Епископ Патријарха српског Г. Иринеја са свештеницима Архиепископије београдско-карловачке.

Епископ нишки и војни Г. Арсеније уручио је након Свете Литургије висока одликовања којима је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве и Његова Светост патријарх српски Г. Иринеј одликовао Гарду Војске Србије и њене припаднике, у касарни “Дедиње” у Београду.

Поводом обележавања 190 година од оснивања Гарде, а као израз захвалности за огроман труд уложен у уређење и опремање војног параклиса у тој јединици, али и на стварању услова за промовисање и унапређење моралних и духовних вредности које почивају на православној традицији, Патријарх српски Г. Иринеј доделио је Орден Светог Симеона Мироточивог Гарди Војске Србије, а истим орденом одликован је и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Граматом Патријарха похваљени су припадници Гарде - потпуковници Владимир Вукајловић и Ненад Митровић, капетан Владимир Миловановић и заставници Горан Калајџија и Предраг Васић.

За изузетан испољен труд на развоју и унапређењу верске службе у Војсци Србије, те за примерно и одговорно вршење дужности војног свештеника, са благословом Патријарха Иринеја, чином протојереја одликовани су потпуковник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије на служби у Генералштабу Војске Србије и мајор Стеван Стевановић, војни свештеник на служби у Гарди.
Генерал Тодоровић истакао је да у овој години Гарда слави велики јубилеј - 190 година постојања и изразио захвалност што је Српска православна црква одлучила да додели признања тој јединици.

Поводом јубилеја и изградње велелепног богослужбеног простора, Свети Синод Српске Православне Цркве одликовао је Гарду, мене и пет припадника ове јединице. Српска Православна Црква и Војска Србије уживају највеће поверење грађана наше земље и на овај начин ми показујемо везу између те две институције које чине стуб наше државе и одржавају наш идентитет - рекао је командант Гарде.

Епископ нишки и војни Г. Арсеније нагласио је сарадњу Цркве и Војске те рекао да је реч о две институције које уживају највеће поверење српског народа.

И Војска и Црква су увек биле уз свој народ. Црква, као институција, у њеним земаљским оквирима као богочовечанска институција, постоји већ 800 година на овим просторима и увек је била стуб и ослонац нашег народа. У тешким временима и свим ратовима Црква је увек била уз свој народ, као и наша Војска. Због тога су Војска и Црква два стуба српске државе и српске државности и уливају народу највише поверење, те је и наша сарадња од изузетне важности - поручио је епископ нишки Арсеније.

Данашњој свечаности присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Одељења за веру пуковник др Саша Милутиновић.

ИЗВОР: Министарство одбране Републике Србије.

{oziogallery 2337}