Медвеђа

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније данас се и лично прикључио хуманитарној акцији на територији општине Медвеђа која је започета у понедељак 18. марта, у организацији Кола српских сестара из Лесковца и удружења "Само слога Србина спасава" из Лебана.

У Медвеђу је јутрос у пратњи Преосвећеног Владике стигао комби пун играчака, одеће и слаткиша намењених деци и кухињског прибора за шест породица које је данас Владика обишао - четири у Медвеђи, једну у селу Негосавље, као и једну у селу Станушићи. Део ове хуманитарне помоћи је обезбеђен захваљујући новчаној донацији ученика гимназије Светозар Марковић из Ниша, а слаткише су обезбедили вероучитељи Епархије нишке на челу са координатором верске наставе господином Лазаром Павловићем, док је други део помоћи обезбеђен захваљујући г. Јовану Милићу из Ниша, оснивача и глобалног директора хуманитарне организације "Нађи Раула". Чланице Кола српских сестара из Лесковца обезбедиле су у протеклих пар месеци осам тона брашна као основе животне намирнице која је такође подељена у оквиру овонедељне акције, а прикупљање брашна је помогла и школа "Коста Стаменковић" из Лесковца.

Током данашње посете у пратњи Његовог Преосвештенства биле су испред Кола српских сестара из Лесковца госпођа Јелена Ераковић, председница и докторка Милица Тимић, дечији педијатар из Бујановца, која је обавила превентивне прегледе и разговоре са децом, од којих су нека ометена у развоју, а заједнички закључак је да помоћ породицама у овом крају не може бити сведена на једну хуманитарну акцију, већ је потребно да се харитативне делатности наставе. Преосвећеног Владику пратили су и архијерејски намесник јабланички Далибор Стефановић, протонамесник Славиша Станојевић из Лесковца, јереј Бобан Вуковић, парох из Медвеђе, јереј Драган Илић, парох из Сијаринске Бање, као и чланови удружења "Само слога Србина спасава" из Лебана.

Његово Преосвештенство Епископ нишки је потом гостовао на радију Медвеђа, заједно са председницом Кола српских сестара госпођом Ераковић. У получасовном разговору говорило се о почетку хуманитарних делатности Епархије нишке, као и о будућим плановима и наставку акције помоћи породицама овог краја.

Како је за радио Глас Православне Епархије нишке пренео јереј Бобан Вуковић, парох у Медвеђи, Преосвећени Владика је данас разговарао и са председником Општине Медвеђа др Небојшом Арсићем и директором Културног центра Медвеђа, господином Небојшом Јакшићем, приликом чега је договорено да се у Културном центру одржи концерт Дечијег хора Бранко из Ниша, као и гостовање неке од представа Позоришта Лутака из Ниша, те да се и том приликом уруче поклони деци овог краја.

Овонедељну акцију је помогла и Војска Србије, обезбедивши теренско возило којом је помоћ развожена до околних села.

Тиме је, по речима оца Бобана Вуковића, за само неколико дана уручена помоћ скоро стотини породица у педесетак села на територији ове општине.
{oziogallery 1894}