Sv Sava 2019

Прослава Светог Саве ове, Богом благословене, 2019. године, уприличена је у недељу, 3. фебруара. Суседна, братска, Црквено-школска општина Светог Саве, у Сент Питерсбургу, због своје посвећености Светитељу, имала је предност у његовом прослављању, и то је обављено на, заиста, леп и достојанствен начин.

Међутим, Црквено-школска општина Светог Георгија била је нарочито почаствована похођењем младог и стаситогВладике нишког, Преосвећеног Господина Арсенија. У пратњи Владикиној били су угледни Прота Бранко Цинцаревић, старешина нишког саборног храма Св. Тројицекао и угледана нишка фамилија Јовице и Славице Стојановић.

Преосвећеном Владики, уз старешину храма Светог Ђорђа, Проту Милана, саслуживали су проте: Јован Тодоровић, Василије Томић и Бранко Цинцаревић и свештеник чикашки, о. Александар Петровић, парох Цркве Светог Стефана Дечанског, из Чикага.

Светој служби Божјој присуствовали су проте: Милан Стојановић и Петар Тутко, са својим супругама.

Прота Петар дириговао је Хором Цркве Светог Ђорђа. Појци су отпојали свету Литургију срчано и понесено у чему су им се и остали верници својим учешћем придруживали.

По окончању свете службе Божје у њиховим црквама, овом лепом слављу придружили су се и околни пароси: о. Драган Жарић, из Сент Питерсбурга и протаСаша Ђурђевићиз Норт Порта.

На крају свете Литургије, Владика Арсеније је произнео његово архипастирско слово. Најпре је захвалио Господу на дару овог заједништва. Исказао је своју благодарност Владики нашем, Г. Иринеју што му је благословио долазак и боравак у његовој Епархији.

Владика Иринеј није био са намаслужио је у Вашингтону; али кроз љубав према своме брату архијереју, Преосвећени Арсеније нам је учинио присутним Владику Иринеја и ми смо га живо осећали међу нама.

Први пут на овим просторима, Владика Арсеније је поделио са многобројним верницима овог краја своје одушевљење оним што је, за кратко вриме, видио. ”Многобројни, велелепни храмови, сведоче вашу веру”, рекао је Владика. Истакао је да му је, у овој години јубилеја 800-годишњице аутокефалности наше Цркве, нарочито драго што је и он учесник у овдашњем прослављању оца нашег, Светитеља Саве.

Владика Арсеније, обрадован мноштвом наше дечице, благословио их је, нарочито, и изразио своје уверење у даљи раст и напредак ове црквене заједнице.

Свети Сава сав свој живот положио је у Христа и Христом испуњен био, до те мере, рекао је Владика, да је и он, уз Апостола Павла, могао рећи да он не живи него да Христос живи у њему. Таквом својом духовном снагом могао је учинити велика дела и засновати нашу помесну Цркву и привести нас, Србе, Господу као ”народ нов.”

У наше душе, Владика је прелио речи Светог Владике Николаја, који вели да је Сава први оградио, оплевио и бринуо се о њиви Господњој у народу српском. ”И ви, овде присутни, плодови сте Савиног неуморног труда”.

Када се његов отац, Велики Немања, следујући примеру свога сина, повукао у миорноћи монашког тиховања, Свети Сава је постао духовни отац своме оцу, духовницима и свему српском роду за сва времена.

Прота Милан захвалио нашем ВладикиИринеју који је дао благослов Епископу Арсенијуи његовим пратиоцима на похођењу ове парохије. Истакао је да је Владика, као секретар Епископа жичког, боравио у жичкој светињи ”те зато доживљавамо - нагласио је Прота Милан - да нам Владика преноси и благослов ове древне светосавске светиње.

По завршетку свете Литургије, у сали црквеној, продужено је слављење Господа у ”литургији након Литургије”, у сабрању верног народа и њихових духовника.

Црквена сала је врила од живота.

Са славским кумовима Цвијетином и Горданом Јешић, и многобројном дечицом, Владика је пререзао славски колач. На своју школску славу, деца су све мноштво гостију радосно послужила.

У префињености славског ручка, осећао се додатни зачин љубави мајстора кухиње Синише Веселиновића и његове супруге, Слађане. Данима пре славља виђани су како марљиво, и с љубављу, припремају разне ђаконије.

Сестре Кола српских сестара, које су им свесрдно помагале, послужиле су госте домаћински, с брижном сестринском љубављу.

Светосавски програм, својим ванредно концизно сроченим словом, отворио је Данко Борковић.

Данко је млад човјек. Задиивљујуће је како је он, далеко од наших изворишта, ушао у живот Светог Саве, и лаким, а дубоким, говором истакао значај Светог Саве, не набрајањем чињеница из Савиног живота и рада, него њиховим образлагањима, омилио нам Светитеља, осавремени га и увео наша у животна окружења.

Црквено-шкоплска општина Светог Георгија у Клирвотеру благословена је добротом и приљежношћу значајног броја младих, вредних и способних прегалаца. Међу њима предњачи Данијела Косорић. Своје знање и велику љубав према музици, Данијела, већ дуже времена, преноси на ђаке Црквене школе.

Сарадници и трудбеници на делу Божјем, учитељи Црквене школе: Ненад Цвјетковић, Сандра Пољчић, Душанка Иванова, Драгослава Настић, Весна мишић, Невена Буњевац и Слађана Лојпур, припремили су ванредно леп, осмишљен и садржајан Светосавски програм. Између многог, приказом славе дочарали су истинску славску атмосферу. Упечатљиво је било присуствовати дочеку кумова, сродника и комшија, дочеку свештеника, ломљењу славског колача, послужењу житом, ручку и, уз славску свећу и икону, господском дружењу. Овај сценски приказ славе, као поуку и подстицај, требало би омогућити да виде све наше црквене заједнице.

По обичају, програм је зачинио неуобичајено добар фолклорни ансамбл Цркве Светог Саве, из Сент Питерсбурга. Кореограф, Стефанмирно и безбрижно, могао би своје играче представити на било којем скупу, овде, а и широм Српства.

Приказавши своје вештине, многострукост и ширину активности ове црквене заједнице показали су млади из недавно основаног карате клуба.

Ово прелепо дружење, на које нас је наш Свети Сава у Клирвотер окупио, завршено је молитвено.

Протојереј-ставрофор Василије Томић

{oziogallery 1869}