Sastanak zatvorskih svestenosluzitelja u Nisu 1

У четвртак, 01. новембра 2018. године у Казнено-поправном заводу у Нишу је одржан четврти редовни годишњи састанак затворских свештенослужитеља СПЦ и управника ових установа у Републици Србији.
Поздравно слово одржали су Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније, директор Управе за извршење кривичних санкција господин Дејан Царевић, управник КПЗ Ниш господин Дејан Панић и координатор СПЦ и Управе за извршење кривичних санкција презвитер Глигорије Марковић.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније је као надлежни архијереј поздравио скуп нагласивши како је он лично учествовао и на првом састанку који је одржан у Београду пре четири године и да се радује што је скуп данас далеко посећенији и бројнији.

Директор Управе за извршење кривичних санкција господин Дејан Царевић нагласио је да за кратак временски период колико се састају, нису успели да реше све проблеме који се намећу, али је било довољно да се сагледају сви пропусти и да се кроз слободну и конструктивну дискусију долази до закључака како да се унапреде задужења која су им поверена.

Управник КПЗ Ниш господин Дејан Панић је као домаћин поздравио све окупљене са надом да ће овакви скупови бити редовна пракса и наредних година.

Координатор СПЦ и Управе за извршење кривичних санкција презвитер Глигорије Марковић је уз захвалност домаћинима и свима присутнима сумирао резултате претходних састанака и размотрио које су могућности даљег рада на што бољем успостављању верске службе у казнено-поправним установама у Србији.

Након поздравних речи, скуп је настављен дискусијом где су реч узимали како свештеници у установама за извршење кривичних санкција, који су износили своја лична искуства и пре свега системске проблеме које треба поправити, тако и управници ових установа који су изражавали позитивна искуства која су резултат укључивања свештенослужитеља у живот затвореника, али и самих запослених у овим институцијама.

На крају састанка представљени су радови уметничке радионице КПЗ Ниш – иконостаси и црквени мобилијар које је у протеклих годину дана ова установа израдила и даривала црквама и капелама, као и ограда од кованог гвожђа која се тренутно израђује за потребе новог храма који се гради у Нишу – цркву Светог Василија Острошког.

Након радног дела састанка, окупљени су имали прилику да посете храм Светог Стефана Дечанског у оквиру КПЗ Ниш, у коме се, према речима капелана протојереја ставрофора Боге Цветковића, богослужења врше неколико пута месечно, као и о свим великим празницима, а који је специфичан и по томе што су у његовој обнови добровољно учествовали осуђеници, који су га својим рукодељем, дуборезом и чак фрескописањем и иконографијом сами уредили.
{oziogallery 1812}