DSC 002615

У Конференцијском центру хотела Bomo Olympus Grand Resort у Лептокарији, 22. октобра, под покровитељством Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Јеладе г. Јеронима, почела је са радом „Тридесета Свеправославна Конференција (представника) Правослaвних Цркава и свештених Митрополија по питању јереси и парарелигија“, са темом „Јеретички поглед на Свете Тајне“.

Конференцији, чији домаћин, већ другу годину заредом, јесте Његово Високопреосвештенство г. Георгије, Митрополит китроски и катарински, председавао је Високопресовећени Митрополит пирејски г. Серафим, председник синодске комисије Грчке Цркве за питања јереси.

Рад Конференције је отпочео призивом Светога Духа на учеснике, молитвом којом је предстојао Високопреосвећени Архиепископ критски Иринеј, након чега су уследиле поздравне беседе представника помесних Цркава.

Наша Црква је представљена у лицу Његовог Преосвештенства г. Арсенија Епископа нишког који је пренео благослове и жеље Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Између осталог Његово Преосвештенство г. Арсеније је истакао следеће:

„Oрганизујући већ тридесету годину за редом ову драгоцену и изузетно значајну Конференцију, и указујући на опасности и погубно дејство извитоперења духовног живота Цркве у јереси и парарелигије данашњице, Еладска црква, бивајући бедемом апостолске и отачке вере, ревносно одолева духу времена остајући изабраним сасудом Духа Светога.
Овогодишњом Конференцијом наша пажња бива усмерена на Свете Тајне, и њихово место и значај за идентитет саме Цркве противстављајући богословље Богочовечанске природе Цркве јеретичкој немогућности да схвате благодатну и спаситељну пројаву Духа Светога у животу Цркве кроз исте Свете Тајне. Ова Конференција мора нас подсетити да Црква живи даровима Духа и да Он непрестано делује у Њој као у Телу Христовом чинећи је parexcellence простором спасења. “

Представници једанаест помесних Црква су учествовали на овогодишњој Конференцији, између осталих: представници Васељенске, александријске, рпске, бугарске и румунске Патријаршије.

Своје поздраве пренели су и представници руске, пољске, кипарске, као и Цекве у Албанији.

Овогодишња Конференција је завршила са радом 24. октобра заједничким извештајем и потписом свих учесника.

Текст приредио: протојереј Дејан Јовановић
{oziogallery 1805}