DSC 0055sm

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније осветио је у недељу, 6. маја 2018. године, у Прокупљу, темеље будућег храма посвећеног Светом Великомученику Георгију. Делови моштију овог светитеља у граду на Топлици се чувају више од стотину година.

„Храм ће бити украс Прокупља, али и заштита и бедем, тврђава која ће штитити овај град и људе у њему“ рекао је у пригодној беседи Епископ нишки Арсеније.
Епископу Аресенију саслуживало је свештенство Архијерејског намесништва топличког као и високопреподобни игуман манастира Ђурђеви Ступови отац Герасим, који је за ову прилику донео камен из манастира,који је положен у темељ будуће цркве.

Обреду освећења темеља новог храма, који ће имати површину од 250 квадрата, присуствовало је руководство Топличког округа, града, као и бројно грађанство.
Идеја о изградњи храма посвећеног Светом Георгију победоносцу, родила се тридесетих година прошлог века. Давне 1934. године, када су у Прокупљу на обележавању хиљадугодишњице цркве Светог Прокопија боравили краљ Александар Kарађорђевић и патријарх Варнава, донета одлука да се поред цркве Светог Прокопија (један од најстаријих српских православних храмова, који потиче са краја 9. или почетка 10. века), сагради и храм Светог Ђорђа по пројекту тада познатог архитекте Александра Дерока.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније изразио је на крају беседе наду да ће већ следеће године на празник Светог Георгија бити служена прва Света литургија у храму посвећеном овом светитељу.
{oziogallery 1702}