На дан када се Света Црква молитвено сећа Светог Јована Милостивог, у петак 25. новембра 2022. године, Верско добротворно старатељство Православне Епархије нишке прославило је свог небеског заштитника на Светој Архијерејској Литургији, којом је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао у храму Светог Пантелејмона у Нишу.

Преосвећеном Владики саслуживали су свештенослужитељи из Епархије нишке и гости из Архиепископије београдско-карловачке, Митрополије црногорско-приморске и Епархије тимочке, који су представници Верског добротворног старатељства ових Епархија.

У надахнутој беседи Преосвећени Владика Арсеније подсетио је да нас Господ у Јеванђељу на више места позива да будемо милостиви и братољубиви, као што и у једном од Блаженстава стоји „Блажени милостиви јер ће бити помиловани“, а како све у нашем животу зависи од Божије милости, тако и ми треба да се угледамо на свог Творца и Спаситеља и будемо милостиви, као што је и Он милостив. „То је једна од највећих хришћанских врлина“, поручио је у својој беседи Епископ Арсеније. Владика је такође подсетио и на Причу о Добром Самарјанину, по коме и Верско добротворно старатељство Епархије нишке носи име.

Верско добротворно старатељство „Добри Самарјанин“ ове године по први пут је прославило крсну славу, Светог Јована Милостивог, а након резања славског колача и беседе, Преосвећени Владика се захвалио свима који помажу рад ове хуманитарне организације, поделивши притом Благодарнице истакнутим добротворима и приложницима.

Током данашње Свете Архијерејске Литургије, ђакон Драган Лазић из Куршумлије рукоположен је од стране Његовог Преосвештенства у презвитерски чин.

 

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке