Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва ''Михајло Пупин'', ауторка Пупин меморијалног пројекта у Србији и региону и организаторка бројних предавања и трибина у многим земљама, одржала је у уторак 18. октобра, у организацији Епархије нишке, Центра за црквене студије и Културног клуба ''Црњански'', пред пуном салом Светосавског дома Саборне цркве у Нишу, надахнуто предавање на тему ''Вера и родољубље Михајла Пупина''.
MihajloPupinМихајло Пупин, један од највећих научника света, изрекао је знамените речи: ''Ја сам био банатски говедар и узет сам од говеда да јављам људима законе Божје у природи''. Он је отац модерне енергетике и телекомуникација, творац тридесет шест великих научних патената на којима почива савремена цивилизација, руководилац великих научних удружења у Америци и током четрдесет година професор на Колумбија универзитету, који је свој циљ видео у томе да ''образује и одгаја људе боље него што је он сам''. Сматрао је да у темељу свих његових успеха стоји вера његове неписмене мајке, која га је, испраћајући га у свет да пронађе знање, поверила благослову светог Саве. На првим странама Њу Јорк Тајмса, Михајло Пупин као велики ауторитет америчке нације са заносом поете пише о томе ко је био свети Сава. Све што је стекао својим часним целоживотним радом, Пупин је оставио српском народу. Једна његова фондација везана је за Народни музеј, друга за Српску краљевску академију наука, а трећа за државно министарство привреде. Доделио је више од хиљаду важних донација, стипендирао школовање двадесет хиљада деце и студената, финансирао приређивање око тридест монументалних монографија о српским манастирима, сведочећи тадашњем свету о величини српског народа. Штитио је културу своје нације откупљујући велика дела српског сликарства која је, опремљена, слао београдском Народном музеју. Током рата организовао је дипломатску помоћ Србима чија је активност нарасла до те мере да је угрозила интересе великих сила Аустроугарске и Немачке. После Другог светског рата његова писана дела уклоњена су од очију домаће јавности, а она могу бити морални образац за цео један народ. Политика прикривања значаја Пупинове личности и дела траје до данас.
Александра Нинковић Ташић заслужна је за поновно објављивање знамените аутобиографије ''Од пашњака до научењака'', за коју је Михајло Пупин добио Пулицерову награду и која је приликом номинације названа најзначајнијом биографијом дведесетог века. У наставку вечери предавачица је одговарала на питања публике, говорећи о садарњи и блиским односима Михајла Пупина са владиком Николајем Велимировићем, Николом Теслом и америчким председником Вудро Вилсоном. За светосавске празнике почетком идуће године најављено је отварање изложбе о заједничком путу Михајла Пупина и Николе Тесле, у нишком Народном музеју.