Поклоничко путовање ученика ОШ „Бранко Радичевић“ из Брествоца светињама пиротског краја


brestovacpoklonickoУ суботу 25. априла 2015. године, са благословом Његовог Преосвештенства епископа нишког господина др Јована, ученици ОШ „Бранко Радичевић“ из Брестовца у организацији школског особља и свог парохијског свештеника и вероучитеља јереја Лазара Радуловића посетили су светиње пиротског краја. Група поклоника је најпре посетила манастир светог великомученика Димитрија у Дивљани, где их је братство манастира дочекало са великом љубављу. Ученицима је подељено послужење, а сваки ученик је добио по једну малу икону као благослов. Путовање је настављено даље до манастира светог Јована Богослова код Пирота, где се ученицима, наставницима и родитељима обратио игуман манастира, високопречасни протосинђел Мардарије. Братство манастира је са великом љубављу припремило послужење за наставнике и родитеље, а дечица су за то време ужинала у манастирској порти.
Ученици, наставници и родитељи су се поклонили светињи и наставили даље своје путовање до манастира Успенија Пресвете Богородице у Сукову. Ученике је у манастиру дочекао игуман ове свете обитељи преподобни протосинђел Серафим. Путовање је настављено до Пирота. У древном граду Пироту, група поклоника посетила је стару Цркву на Пазару, посвећену Христовом Рођењу. Ученицима се обратио тутор храма, који је поклонике упознао са дивном и бурном историјом ове велике светиње.
У поподневним часовима, група је кренула натраг у Брестовац, испуњена великим благословом и радошћу због посете великим светињама и споменицима културе југоисточне Србије.
 
  1. Намесништва
  2. Манастири
mapa-manastira-mala