У поподневним сатима, у порти Храма Светих Апостола Петра и Павла у Житорађи, високопречасни Отац Хаџи Трајко Стојковић одслужио је молебан за пут нашем црквеном дечијем хору. Узевши благослов деца вођена свештеником Александром Стојиљковићем, вероучитељем Гораном Антанасковићем, и господином Бранком Петровићем упутила се на пут ка Димитровграду, чија Црква прославља јубилеј 120 година, да својим појањем Пресветој Богородици улепшају Храмовну и градску славу.
Након одслуженог бденија којим је началствовао пречасни јереј Драган, парох блачки, „Топлички бисери“ су у самом Храму за све присутне отпевали неколико духовних и етно песама.
decijihorzitoradjaСутрадан, на сам дан славе радост је била још већа, јер је Светом Литургијом началствовао Епископ нишки Господин Др Јован уз саслуживање свештенства и монаштва. Наша Света Црква добила је још једног брата свештенослужитеља, ђакона Владицу. Хорчић је и у овој радости, уз појање Црквеног хора из Пирота, узео учешће својим песмама Богу и Богородици. Након резања Славског колача уследила је литија кроз Димитровград, заједно са граским руководиоцима, до општине коју је том приликом осветио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Др Јован. Културни програм народног стваралаштва игре и песме одиграо се на прелепом градском тргу, где су и наша деца почаствована да се песмом представе.
Након свега уследила је трпеза љубави у порти Храма Рождества Пресвете Владичице, где су дечица својим чистим срцима и лепом песмицом распламсала љубав и празничну радост код свих присутних.
У повратку, посетвши Суковски манастир, добивши духовну поуку и благослов светиње заблагодарили смо Богу и Пресветој Богородици за све и упутили се родној Житорађи испуњени неком чудном радошћу.