s-v-prokopije-prokuplje

На дан када наша Света православна Црква прославља Св. Вел. Прокопија(21. Јула), своју храмовну славу прославила је Црква Св. Вел прокопија Прокупљу. Прослава храмовне славе и славе града Прокупља, посвећене овом дивном светитељу, чије мошти почивају у овом малом граду на Топлици, почела недељу дана пре славе уз многобројне културне манифестације, међу којима се издваја нпр. предавње "хришћански мученици у прва три века", затим рецитал духовне поезије итд. 

Свето празнично Бденије почело је уочи празника Св.Вел.Прокопија у 18. Ч, а које је служило свештенство храма, као и свештеник из Димитровграда.Присутно је било око 300 душа. Света Литургија је почела у 08:00 ч. Предстојашчи свештеник је био високопречасни протојереј - ставрофор Мирољуб Стојановић, координатор Богослужења за топличко намесништво. Саслуживали су високопреподобни јеромонаси из Ђурђевих Ступова (Рашкопризренска Епархија), игуман манастира Суково, о. Серафим, Игуман манастира Дивљана о. Серафим, игуман манастира Поганово о. Мардарије, Свештеници из Димитровграда, Блаца, као и свештенство топличког намесништва, као и јеромонаси о.Онуфрије и о. Роман. Присутно је било и мноштво монаха. У Богослужењу су учествовали поред хора Св.Прокопије и дечији хор.

После Свете Литургије уследило је резање славског колача и освећење воде. Ове године домаћин Славе био је Већник општине Прокупље г. Дејан Лазић, док је домаћинство за идућу годину прихватио нови председник општине Прокупље г. Мирољуб Пауновић. Беседу је одржао о. Мирољуб пред препуним храмом око 700. душа, а након тога уследила је трпеза љубави.