SavindanBdenijeУочи Савиндана, Његово Преосвештенство Епископ Нишки Господин Јован служио је празнично бденије у малом Саборном храму у Нишу. Том приликом саслуживало му је свештенство саборног храма. Верни народ се окупио у великом броју да са својим Архијерејем дочека овај велики празник читавог српског рода.

.

SavindanAkademijaСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа Нишког Господина Јована, Православна Епархија Нишка 26.јануара одржана је свечана Светосавска Академија у Дому Војске у Нишу. Поред Његовог Преосвештенства, свечаној Академији присуствовали су многи други уважени и еминентни гости. Пре свих, академик, музиколог и диригент, Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ, министар културе и информисања Иван Тасовац, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, као и генерал Милосав Симовић, генерал Копнене Војске Србије. Академији је присуствовао велики број гарађана – верног народа и свештенства града Ниша. Светосавском Академијом уједно су обележени и јубилеји 80 година од смрти Михајла Пупина и 150 година од смрти композитора Корнелија Станковића. На Академији учешћа су узели НЦПД „ Бранко“, хор Богословије св. Кирила и Методија, као и оркестар Војске Србије. Ова свечаност је још једном указала на духовну крепост нашег народа, која недвосмислено извире из Светосавља, у коме „ љубав све превасходи“, како је нагласио предавач академик Димитрије Стефановић.

.

SavindanLiturgijaНа празник св. Саве, првог Архиепископа Српског, Његово Преосвештенство Епископ Нишки Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Нишу. У Светој Литургији саслуживало му је свештенство Саборног храма, а верни народ се окупио у великом броју да са својим Епископом на богодоличан и евхаристијски начин прослави пресветло име светитеља Саве. Након Свете Службе, Владика Јован пререзао је и славски колач. Литургији је присуствовао и академик Димитрије Стефановић, кога је Епископ Јован одликовао орденом св. цара Константина.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. др Јован



 



На празник св. Саве, Његово Преосвештенство Епископ Нишки Господин Јован посетио је и основну школу „ Учитељ Таса“ у Нишу и својим благословм отворио свечану академију коју су припремили ученици ове школе са својим учитељима и наставницима. На самом почетку, Епископ Јован извршио је освећење просторија школе, а затим пререзао славски колач. У својој беседи је поучио све присутне и дао свој Архијерејски благослов.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. др Јован