белСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа Теодосија започети су грађевински радови на обнови ограде црквеног дворишта храма Светог Романа у Белотинцу. Након дужих припрема и избора извођача радова, конкретне грађевинске активности кренуле су у уторак 18. јула 2017. године, на дан Преподобног Атанасија Атанског и Светог Сергија Радоњешког.
Грађевински пројекат за обнову ограде израдио је биро „Форма антика“ из Ниша. Овим пројектом предвиђена је обнова ограде са прилазних страна храма Светог Романа у дужини од 160 метара. Такође, пројекат обухвата и активности на адаптацији улаза - главне велике капије са две мање капије за пешаке које се наслањају на велику капију.
Обнова и адаптација ограде црквеног дворишта храма Светог Романа у Белотинцу превасходно је потпомогнута донацијом Министарства правде – Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Међутим, очекујемо да ће се у грађевинским активностима укључити и друге локалне институције, фирме и верни народ, како то заправо и предвиђа план и идеја горепоменутог Министарства.
Велики Апостол Павле у својој посланици Галатима поручује сваком хришћанину да, док још имамо времена, чинимо добро свима, а особито својима по вери и цркви својој (уп. Гал. 6, 10). Наши побожни преци су на сличан начин говорили: „Ко Цркви даје – Богу позајмљује, а Бог никоме дужан не остаје“. Нека би Господ Бог дао да на благословен начин искупљујемо време - не као немудри него као мудри (уп. Ефес. 5, 15) - помажући цркви својој а тиме и роду своме српском и Православном. {oziogallery 1478}