Caricin gradУ ове великопосне дане радошћу се испунисмо сазнајом за нова открића у Царичином граду. Након дојаве о открићу свештеници Бошњаца и Лебана нашли су се на локалитету и тамо затекли екипу стручњака из Аустрије института „Лудвиг Болцман“ из Беча. То је тим који је радио на локалитету Стоунхенџ на Карнутуму као и на викиншким насељима у Норвешкој. Они раде са Римско-германским музејем из Мајнца – Немачка, који сарађује са Археолошким институтом у Београду и господином Вујадином Иванишевићем.
Осим у Свињарици, оближњем селу где је пронађена црква, а обриси друге ће тек бити предмет истраживања, у атару села Штулац пронађена је, велика тробродна базилика из 6. века са наосом, нартексом и великим атријумом дужине је 30, а ширине 15 метара и налази се у средишту утврђења, код гробља тамо где се сада налази Црква Св. Илије с краја 19. Века. Ово је највећи до сада откривени храм и једно од најзначајнијих открића.
VujadinПо разгледању локалитета свештеници су отишли, да би исте вечери стигао нови резултат георадара који је тога дана снимао, а иначе је изум стручњака из института „Лудвиг Болцман“. То је уређај који снима до дубине од 5 метара. Овим апаратом су иначе открили петнаестак нових грађевина, а те вечери нам је господин Вујадин Иванишевић руководилац истраживања јавио да су у доњем граду тога дана пронађене још две цркве са различитим основама, рекавши да сва ова открића потпуно мењају слику Царичиног града и у исто време га постављају као светионик раног хришћанства не само на подручју Србије већ и византијског Царства. „Све ово представља велики догађај за све нас“, рекао је господин Иванишевић.
Ово је била прва овогодишња кампања тима из Аустрије, друга ће бити крајем јуна и почетком јула када ће се вршити редовна ископавања са тимом из Француске и Немачке, а трећа ако се буде имало новда, биће у новембру када ће се стручњаци позабавити античким рударством испитујући масив око Леца, Царичиног града и Сијаринске Бање.