biljegХрам Светог Николаја у Биљегу

Простор Биљега био је насељен још у античко време, а село је постојало и у Средњем веку. Из тог периода је ранија биљешка властелинска црква светог Николе, која је, како се верује, остала и кад су друге властелинске Цркве у Добричу порушене или спаљене на почетку владавине Турака. Њу су, према једној верзији, спалили српски устаници 1806. године, а по другој, спалили су је Турци у повлачењу у првом српско-турском рату 1876. године. У то време служила је турској војсци као магацин за жито. Има, међутим, и тврдњи да је Црква изграђена 1872. године на старим развалинама, па спаљена 1876. године. По ослобођењу од Турака је обновљена. По предању, под Биљешком чуком ноћу је „шетала“ нека ватра, и после петнаестак дана зауставила се на једном месту. То је људима био знак да на том месту треба да саграде Цркву, што су и учинили, а 1900. године осветио је тадашњи епископ нишки господин Никанор. Црква је заједничка за Биљег и Облачину, а и гробље им је заједничко. Овој цркви је хитно потребна темељна адаптација. Пред крсну Славу 2014. године уређењем Цркве у старом ормару пронађени су свети Сасуди непознатог порекла и вредности који су већ давно избачени из употребе. Уз мало залагања у чишћењу и полирању добијени су свети Сасуди који и даље могу да служе својој намени, а на чијим жиговима појединачно се јасно види утиснута година израде 1879. што и потврђује податак о предању градње ове веома старе и вредне светиње.


rozinaХрам Светог Георгија у Рожини

У Средњем веку је постојало неко насеље, о чему сведоче гробови случајно откопани на месту Гробљиште. Они су били покривени већим каменим плочама. На Гробљишту је, такође, откопано и неко старо црквиште, а Црква је била сазидана од камена. На старом црквишту подигнута је 1936. године данашња црква светог великомученика Георгија и освештана од стране тадашњег епископа нишког господина Јована. Осамдесетих година је дограђена припрата храма са звоником и освећена руком садашњег Патријарха господина Иринеја.


brestХрам Свете Петке у Бресту

На месту где се гради Црква свете Петке постоје остаци неког старијег храма, чији је под око метар ниже у односу на околно земљиште. Зидови тог старог храма грађени су од античке опеке сувозидом. Ова богомоља није велике старости, и само је искоришћен за градњу материјал којег је у околини било у изобиљу. Године 2011. је унутрашњост те старије Цркве очишћена и под бетониран, када је почела изградња Цркве свете Петке. Верници је посећују и пале свеће. Постоји идеја да се овај стари објекат заштити надстрешницом. Изградња Цркве Свете Петке започета је 2011. и 2013. била је озидана и завршене су куполе. Приликом рашчишћавања терена за нови храм пронађен је метални крст, а недалеко од Цркве откопан је један споменик у облику обеликса, поломљен на три дела. Споменик је био подигнут жртвама бугарског терора из Бреста у Првом светском рату. Мештани предпостављају да су споменик у Другом светском рату поломили и закопали га бугарски фашисти, како би прикрили злочин својих сународника, начињен нешто више од две деценије раније.