Храм светог великомученика Теодора Тирона у селу АзбресницаХрам Светог великомученика Теодора Тирона у Азбресници

Храм у Азбресници постојао је још у средњем веку, а највероватније је подигнут у време византијског цара Јустинијана и изградње Јустинијане Приме. Храм је највероватније разорен у словенским освајањима, али је обновљен у непознатом периоду. Пре косовске битке 1389. године Азбресница је имала храм, који је највероватније спаљен у турским освајањима. Након Махмуд- хановог хатишерифа из 1830. године овај храм је обновљен, али су га Турци поново спалили, непосредно пред ослобођење Јужних крајева 1877. године. На месту где су мештани пронашли остатке храма подигли су малу Цркву од старог и слабог материјала, па је актом епископа нишког Никанора из 1900. године, парох Риста запечатио храм. Благословом владике Никанора Ружичића, подигнут је нови храм посвећен светом мученику Теодору Тирону у периоду од 1901. до 1903. године, када је и освећена. Живопис је завршен 1907. године, а дело је непознатог уметника руске школе. Храм је једнобродна базилика са олтарском апсидом. На западној страни налази се звоник, висок 35 метара. Храм је обнављан 1982. и 2013. године.


Храм светог великомученика Пантелејмона у селу АзбресницаХрам Светог великомученика Пантелејмона у Азбресници

Храм је подигнут 1976. године на темељима старе Цркве брвнаре, а обновљен је 2009. године, када је дозидана звонара. Храм није освећен.


Храм Успења Пресвете Богородице у КрајковцуХрам Успења Пресвете Богородице у Крајковцу

Црква је сазидана је 1925. године, а последњи пут обновљена 1995. године.


Храм светог Јована Крститеља у селу КрајковацХрам Светог Јована Крститеља у Крајковцу

Храм се први пут помиње у турском попису из XIV века као манастир, а остало је записано у историографији да су монаси манастира трговали са дубровачким трговцима из Прокупља и Ниша. Манастир је разрен у непознатом перидоу. Данашњи храм је подигнут на темељима старог храма око 1930. године, трудом и средствима мештана села Крајковац и околних села.


Храм свете Петке у селу СечаницаХрам Свете Петке у Сечаници

По предању храм потиче из немањићког периода, а порушен је у турским освајањима. Исто предање каже, да је храм обновио неки Турчин, у знак захвалности што је његов слепи син прогледао, када се умио на чудотворном извору свете Петке, који и данас постоји и налази се недалеко од храма. Овај храм су Турци порушили у српско- турском рату 1877. године. Црква је обновљена 1905. године на темељима овог старијег храма. Осветио је епископ нишки Никанор. Обновљена је 2002. године и поново освећена од стране епископа нишког господина Иринеја.


Храм светог Романа Ђунишког у селу СечаницаХрам Светог Романа Ђунишког у Сечаници

Храм је подигнут као метох манастира светог Романа у Ђунису 1935. године. У току је обнова храма.


Храм светих Апостола Петра и Павла у селу ДудулајцеХрам Светих апостола Петра и Павла у Дудулајцу

Храм је подигнут 1921. године на темељима старог параклиса из непознатог периода. Из темеља је обновљена 2012. године, када је дограђен звоник, постављен нови иконостас, а храм живописан. Храм је спреман за освећење.


Храм Свете Тројице у селу Лалинске ПојатеХрам Свете Тројице у Лалинским Појатама