pirot1Увод у прославу најрадоснијег хришћанског празника Васкрсења Христовог у нашем храму започео је на Лазареву суботу. Већ традиционално се на тај дан пред нашим храмом организује мала ликовна колонија за децу која том приликом украшавају васкршња јаја на папиру. Након св.Литургије, на којој је присуствовало велики број ђака са веронауке, деца су учествовала у цртању и фотографисању и њихове слике су касније изложене пред црквом.

pirot2На службама у време Страсне седмице узело је учешће већи број верника који су о сатници богослужења били на време упознати, јер је распоред био благовремено објављен на огласној табли.

pirot3Велики петак је заиста велики дан у нашем граду када верни Пироћанци у огромном броју хитају у цркву да се поклоне страдању Христовом. На тај дан Пирот заиста као да постаје мали Јерусалим. И наш храм је на тај дан постао место ходочашћа верних. Општина Пирот, на челу са са нашим градоначелником г.-ом Владаном Васићем, помогла је у домену својих могућности око улепшавања гробнице и самог храма. Великодушно су храму позајмили два огромна сунцобрана који је верне штитио од кише.

pirot4На Велику суботу служено је јутрење и ишло се у Литију са Плаштаницом око цркве, а затим је служена Литургија. Киша је мало покварила атмосферу ишчекивања васкршњих празника јер је у једном тренутку киша толико падала да је време подсећало на неку елементарну непогоду.


У недељу ујутру започела је прослава Васкрса васкршњим јутрењем. Радује чињеница да је велики број верних дошло у цркву иако је служба почела раније него обично. Можда је још важније да су се сви верни, а црква је била дупке пуна, причестили на Литургији. Тако су верни, заједно са својим пастирима – свештеницима, учествовали у Трпези Господњој и посведочили да је Христос заиста васкрсао и победио смрт.

pirot5Опширније Информације и фотографије о прослави Васкрсења Христовог у Старој цркви у Пироту (храм Рождества Христовог) можете видети на блогу наше цркве. Интернет адреса је /staracrkvapirot.blogspot.com/



старешина храма Рождества Христовог 

јереј Миљан Панић