У уторак 13. децембра у Народној библиотеци ''Стеван Сремац'' у Нишу представљена је новообјављена монографија ''Фонд библиотеке Саборног храма у Нишу'', ауторке Јоване Славковић, у издању Управе Саборног храма Силаска Светога Духа у Нишу и Народне библиотеке. Књига садржи преглед више хиљада наслова монографских и серијских публикација, као и друге грађе која се налази у овом историјски значајном библиотечком фонду. Обрада фонда трајала је више месеци, на основу потписаног меморандума о сарадњи Управе Саборног храма и нишке народне библиотеке.
FondBiblioteke     Протојереј ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу, истакао је да писана реч значи сведочанство о постојању многих генерација пре нас, које је овом приликом први пут публиковано и изнето на светлост дана. Рад на овој обради део је свестране обнове коју је Управа Нишког саборног храма предузела у сусрет предстојећем јубилеју две стотине година од почетка његове изградње. Књиге из овог фонда пролазиле су кроз све сциле и харибде кроз које је прошао и овај град, а њихови наслови нестајали су без трага у временима ропства, ратова, поплава, пожара и других невоља. Протојереј ставрофор Цинцаревић исказао је захвалност Епископу рашко-призренском г. Теодосију, администратору Епархије нишке, на благослову за потписивање меморандума о сарадњи са нишком библиотеком, на основу које је први пут у овом граду, када се ради о књигама у поседу Цркве, записано наше историјско памћење.
     Свечаност поводом ове промоције отпочела је композицијама које је извело Црквено певачко друштво ''Бранко''. Модераторка трибине, г-ђа Емилија Радмиловић, нагласила је да библиотека не настаје на основу бројности књига, већ да књигу умножава онај који је чита. У надахнутој уводној речи она је подсетила да се корени српској библиотекарства налазе управо у старим фондовима црквене грађе. Своју реч о драгоцености сарадње дала је и управница библиотеке Соња Шуковић, а о значају читања у духовном животу људи говорио је Ивица Живковић, уредник медијско-информативне службе ''Глас'' Епархије нишке.
     Ауторка Јована Славковић је скромно и са пуно интегритета назвала свој труд иницијалним радом и првим кораком на потпуној обради ове грађе, која тек предстоји. Она је изразила жељу да то буде подстрек за даље уређивање и богаћење не само ове већ и других црквених библиотека у нашем граду и Епархији нишкој.