ФОЛКЛОРЦРКВЕНО ИГРАЧКИ АНСАМБАЛ БРАНКО

Црквени играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша је први фолклорни ансамбл Српске Православне Цркве у Србији. Од свог оснивања до 07. августа 2011 године ансамбл је радио уз благослов садашњег Патријарха Српског а тадашњег Епископа нишког Г.Г. Иринеја.
Данас ансамбл ради уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. др. Јована Пурића.
Основан је јуна 2004. године. Свој први наступ имао је 27. јануара 2005. године и од тада до данас имао је 316 наступа широм Србије, Црне Горе, Бугарске, Хрватске и Грчке.
На својим путовањима чланови ансамбла посећују манастире и цркве. До сада су посетили 26 манастира.
Своје прве фолклорне кораке у овом ансамблу научило је преко 700 малишана. У ансамблу ради извођачки и припремни ансамбл, певачка група и народни оркестар.
На репертоару ансамбла налазе се „Игре из околине Ниша“, „Градске игре из Ниша“, „Игре са двора Краља Александра“ , „Игре из Понишавља“ , „Игре из Шумадије“, „Свадбени обичаји Косовског Поморавља“, „ОЈ Бадњаче, бадњаче – приказ обичаја уношења Бадњака у Србији“, „Игре из Западне Србије“.
Велика част и признање припала је ансамблу «Бранко» за учешће на Устоличењу новог епископа нишког господина др. Јована Пурића
Од свог оснивања до данас ансамбл је један од представника Србије на највећој дечијој манифестацији Европе „Радост Европе“.
Велика част припала је овом ансамблу да буде домаћин и организатор ове манифестације у Нишу. Током протеклих пет година деца Грчке, Македоније, Бугарске, Украјине, Белорусије, Шведске, Румуније, Кипра и далеке Кине били су гости нашег града и ансамбла „Бранко“.
Црквени ансамбл „Бранко“ био је представник Србије на скупу Православне деце Црне Горе на Цетињу.
На позив Краљевске породице Карађорђевић гостовао је на Белом двору и својим наступом презентовао културу српског народа представницима дипломатског кора.
На позив представника Руске амбасаде у Београду ансамбл је гостовао у Руском дому у Београду.
Отворио је Републички сабор младих пољопривредника Србије у београдском Сава центру.
Чланови ансамбла сакупили су хуманитарну помоћ и однели деци Племетине на Косову и Метохији.
На позив Владе Републике Бугарске ансамбл је две године учесник фестивала „Деца Балкана са духовношћу у Европи“.
Традиционални је учесник фестивала фолклора у Китену, Лому и Драгоману у Бугарској.
Ансамбл је две године гостовао у Републици Хрватској у Вуковару на „Бранковим данима“.
Поводом дечије недеље ансамбл је у оквиру манифестације „Креда црта маштом“ имао част да наступи у свечаној сали Републичког Парламента у Београду.
Века пажња у раду са децом се поклања на духовност и хуманост сваког појединца. Ансамбл је узео учешће на преко петнаест хуманитарних манифестација.
Добитник је Бронзане Плакете Савеза аматера Србије, када је проглашен међу девет најбољих дечијих фолклорних ансамбала у нашој земљи, добитник је Повеље хуманости, Мајсторског писма, Палилулске повеље.
Преко 60 признања, захвалница, пехара са такмичења и разних манифестација краси просторије у којима радимо.
Два пута је номинован за награду града Ниша „11 јануар“.
Ансамбл је за ових седам година рада и постојања прешао преко 30.000 километара гостујући у 35 градова Балкана.
Црквени играчки ансамбл „Бранко“ спада међу најбоље и најактивније дечије фолклорне ансамбле Србије.
Први уметнички руководилац ансамбла је гдин. Миљко Петровић а по благослову епископа чланови имају и духовника презвитера Николу Пантића.