фестС благословом његовог преосвештенства Епископа Рашко-призренског господина Теодосија, администратора Епархије нишке, а под покровитељством Управе за односе са црквеним и верским заједницама Владе Републике Србије, Епархије нишке и Града Ниша, у Светосавском дому је 22. и 23. априла одржан Први Васкршњи фестивал црквених фолклорних ансамбала. Нишлије су имале прилике да уживају у наступима шест црквених фолклорних ансамбала из Црне Горе, Републике Српске, Румуније и Србије. Фестивал је благословио и пожелео пуно успеха у мисији ширења српске традиције и културе Епископ Рашко-призренски господин Теодосије, администратор Епархије нишке. У име Управе за односе са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије Фестивал је отворио Гаврило Грубан изражавајући наду да ће фестивал постати традиционалан. Црквено-певачки ансамбл „Бранко“ је својим наступом увеличао протоколарни део отварања Фестивала.
Првог дана фестивала целовечерњи концерт одржао је Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице. Овај ансамбл је основан 1964. године у Приштини, као национални професионални фолклорн иансамбл. Влада Републике Србије је оснивач „Венца“, а под управом Министарства културе и информисања. Ансамбл „Венац“ се нишкој публици представио играма из Пчиње, Пећи, Гњилана, Метохије и Босилеградског Крајишта, а мушка певачка група Ансамбла „Венац“ је премијерно извела песму „Далфино фејче.
Другог дана фестивала наступили су : Српско добротворно и просветно друштво „Свети Василије Велики“ из Братунца; Српско културно уметничко друштво „Деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице; Црквено културно-уметничко друштво „Свети Никола – Варјаш“ из Темишвара; Ансамбл народних игара и песама „Ђурђевданко коло“ из Подгорице и Црквено играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша.
Сала Светосавског дома који се налази у порти нишког Саборног храма је обе вечери била испуњена до последњег места и публика је дугим аплаузима наградила све учеснике Фестивала. Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, приредио је за учеснике пријем у Градској кући и у поздравном говору поручио: „Желимо да заједно са вама негујемо и чувамо традицију нашег народа, али и да се међусобно дружимо, упознајемо и стварамо нова пријатељства“. У име учесника, у Градској кући говорио је отац Душан Кључар из Темишвара који се захвалио на гостопримству и доброј организацији фестивала и могућности да осим наступа и дружења, учесници могу и да упознају знаменитости Ниша.
Миљко Петровић, уменички руководилац Црквеног ансамбла „Бранко“ који је и организатор Првог Васкршњег фестивала црквених фолклорних ансамбала је захваљујући на градоначелнику н а подршци нагласио да су ансамбли и 180 учесника који су наступили у Нишу показали како се чувају и негују традиција и култура нашег народа. Иначе, према речима организатора, овакав фестивал је јединствен не само у Србији, него и на Балкану и Европи, па су реална очекивања да ова манифестација постане традиционална и да идуће године окупи већи број учесника.


Укратко о учесницима
СКУД „ Свети Деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице основано је 29. фебруара 2016. године на иницијативу сребреничког свештеника Александра Младеновића. У оквиру овог друштва ради и школа гусала а фоклорну секцију чине 4 групе играча.
Ансамбл народних игара и песама „Ђурђевданско коло“ из Подгорице постоји од октобра 2008. године и броји око 170 чланова.Поред игре негује и певање. Ансамбл је везан за Митрополију црногорско приморску и прати живот Српске православне Цркве..
Духовно уметнички ансамбл „Свети Никола Варјаш“ је ансамбл основан 2014. године са благословом Епископа будимског и мјестобјуститеља темишварског господина Лукијана, као продужетак рада Дечијег духовног кампа при манастиру Бездин у Румунији. Анасамбал окупља 20 деце распоређених у играчку и певачку секцију.
Српско добротворно и просветно друштво „Свети Василије Велики“ из Братунца има фолклорни ансамбл који је наступио у Нишу. Фолклор је основан 2013. године при цркви Успења Пресвете Богородице и окупља децу основношколског и средњешколског узраста.
Црквени фолкорни ансамбл „Бранко“ из Ниша је први фолклорни ансамбл Српске православне цркве у Србији. Основан је јуна 2004. године уз благослов тадашњег Епископа нишког а садашњег Патријарха господина Иринеја. Своје прве фолклорне кораке у овом ансамблу научило је близу 1000 малишана. У „Бранку“ су активни извођачки и припремни ансамбл, певачка група и народни оркестар.
View post on imgur.com